DUURZAME RECYCLING VAN END-OF-LIFE WASSERIJTEXTIEL

In Nederland ontstaat jaarlijks bij de professionele wasserijen zo’n twee miljoen kilogram aan end-of-life textiel. Afgekeurd textiel dat veelal wordt verbrand of deels een tweede leven krijgt als poetslap. Niet echt duurzaam, vinden wij. De poetslap belandt vaak na eenmalig gebruik alsnog op de afvalberg. Dat kan beter middels hoogwaardige, duurzame recycling.

Samenwerking HeboVanDijk en Frankenhuis

Als HeboVanDijk zien wij het als onze maatschappelijke plicht, dat het textiel dat wij leveren ook na end-of-life op het juiste adres terecht komt. Daar waar een hoogwaardig recyclingsproces mogelijk is. In samenwerking met Frankenhuis Textielrecycling in Almelo begeleiden wij onze klanten bij het duurzaam verwerken van hun end-of-life textiel. Frankenhuis is een gerenommeerd bedrijf, gespecialiseerd in het recyclen van verschillende textielsoorten, zoals post-consumer kleding, bedrijfskleding en industrieel textiel (bijv. horecalinnen en zorglinnen).

Van laken naar garen of papier

Het afgedankte wasserijtextiel, voornamelijk 100% witte katoen of een mengvorm met minimaal 50% witte katoen, wordt door Frankenhuis verwerkt tot fijne vezels. Middels een mechanische bewerking wordt het eerst gesorteerd, ontdaan van “vervuiling” zoals labels, in repen gesneden en vervolgens uiteengerafeld tot fijne vezels. Die vezels worden verder afgebroken tot een fijnstof. Het eindresultaat is de zuivere grondstof voor een partnerbedrijf, dat hier middels een chemisch bewerkingsproces een cellulosepulp van maakt. De pulp wordt ontwaterd waarna een koek ontstaat, die in een natspinnerij gebruikt wordt voor het spinnen van een sterk viscose garen of toegepast wordt in de papierindustrie.

Totaalpakket duurzaam recyclen

Frankenhuis biedt aan wasserijen een totaalpakket als het gaat om het recyclen van end-of-life textiel. Alle soorten textiel kunnen bij hen aangeboden worden voor recycling: van bedlinnen tot bedrijfskleding, van badgoed tot jeans en van tafellinnen tot overalls. Eén adres voor het complete recyclingsvraagstuk voor de wasserij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Recycling tot poetslap levert misschien netto per kilo meer op, maar past niet meer in een duurzame strategie. Met de keuze voor Frankenhuis maakt u een statement met hoogwaardige recycling! Een duurzaam proces dat ook nog eens volop in ontwikkeling is, met als doel; een circulaire keten!

Verbeter de duurzame footprint van uw bedrijf

Graag helpt HeboVanDijk u op weg bij het recyclen van end-of-life textiel. We begeleiden u in het proces: welk materiaal in welke samenstelling is geschikt voor recycling? In hoeverre moet het gesorteerd aangeleverd worden, etc.? Wij denken met u mee in het maken van slimme keuzes, als het gaat om de samenstelling en materiaalkeuze van nieuw textiel. Zodanig dat naast de specifieke eigenschappen een optimaal product overblijft voor een recyclingproces. Uw textiel wordt op deze wijze duurzaam hergebruikt en het verbetert ook nog eens de CO2-footprint van uw duurzame bedrijfsvoering!

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met HeboVanDijk.

MISSCHIEN OOK
INTERESSANT

HEBOVANDIJK ISO-GECERTIFICEERD!

HeboVanDijk is gecertificeerd voor de ISO 9001:2015 én 14001:2015 normen.

LEES MEER

TEXTIELTRAINING “BASISKENNIS TEXTIEL”

Speciaal voor wasserijen verzorgt HeboVanDijk de training "Basiskennis Textiel".

LEES MEER