GOTS KEURMERK
BIOLOGISCHE KATOEN

De Global Organic Textile Standard (GOTS) is dé internationaal toonaangevende textielverwerkingsstandaard voor organische vezels zoals biologische katoen, met inbegrip van ecologische en sociale criteria, ondersteund door een onafhankelijke certificering van de gehele textielketen. HeboVanDijk is GOTS-gecertificeerd.

DOEL VAN DE GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD

Het doel van de GOTS standaard is de biologische status van textiel gedurende de gehele productieketen te verzekeren voor de eindgebruiker: vanaf de teelt en oogst van de grondstoffen, de milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie tot en met de etikettering van een gereed product, dat bestaat uit tenminste 70% biologische, natuurlijke vezels, zoals biologische katoen.

CERTIFICERING VAN DE GEHELE TEXTIELKETEN

Vezelproducenten moeten gecertificeerd zijn volgens een erkende internationale of nationale biologische landbouwnorm, die in het land waar het eindproduct wordt verkocht wordt aanvaard. Deze normen bevatten strenge criteria met betrekking tot onder andere het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en het hanteren van veilige arbeidsomstandigheden.

De GOTS standaard gaat echter verder dan alleen het bevatten van biologisch geteelde vezels, zoals biologische katoen. Verwerkers na de oogst, fabrikanten en handelaren moeten zich houden aan strenge criteria op het gebied van chemicaliëngebruik, water- en energieverbruik en arbeidsomstandigheden (conform de eisen van de International Labour Organization). Onderstaande animatie geeft meer inzicht in de GOTS standaard.

GOTS LABEL-KLASSE 1:
'ORGANIC'

≥ 95% biologische vezels (zoals biologische katoen),
≤ 5% niet-biologische natuurlijke
of synthetische vezels

GOTS LABEL-KLASSE 2:
'MADE WITH ORGANIC'

≥ 70% biologische vezels (zoals biologische katoen),
≤ 30% niet-biologische natuurlijke of synthetische vezels met ten hoogste 10% synthetische vezels (zolang de hiervoor gebruikte grondstoffen niet zijn gerecycled)

TOEPASSING NORM
BIJ HEBOVANDIJK

HeboVanDijk levert diverse artikelen onder het GOTS-label ‘organic’, gemaakt van 100% biologische katoen, zoals washandjes, baddoeken, badmatten, badjassen, keukendoeken, blokdoeken, dekens, tafellakens en servetten. Jaarlijkse controle van onze GOTS-certificering vindt plaats door certificeringsinstantie Control Union Certifications B.V.. Onze GOTS-artikelen zijn altijd te herkennen aan het verplichte label met GOTS-logo, verwijzing naar Control Union en ons certificeringsnummer 829448.

MEER WETEN OVER DUURZAAM TEXTIEL?

HeboVanDijk is gecertificeerd voor de duurzaamheidskeurmerken GOTS, GRS en OCS/OCS Blended. Daarnaast leveren we badgoed dat geproduceerd wordt onder de Fairtrade Cotton voorwaarden. Wilt u meer weten over duurzaam textiel? Bezoek dan onze pagina over Duurzaamheid of neem contact op met onze verkoop binnendienst.

Contact