CLEANLEASE KIEST VOOR DUURZAAM GRS-TEXTIEL

HeboVanDijk heeft een certificaat uitgereikt aan CleanLease voor het op grote schaal afnemen van duurzaam textiel, dat gemaakt is van gerecycled katoen en voorzien van het Global Recycled Standard (GRS) keurmerk. Voor beide bedrijven, vertegenwoordigd door Frank Hendricks (HeboVanDijk) en Theo Lantinga (CleanLease), een mooie stap op weg naar een nog duurzamere dienstverlening en samenwerking.

CleanLease kiest voor GRS-textiel van gerecycled katoen

Het “sustainable” maken van alle bedrijfsprocessen is één van de doelen waar textielreiniger CleanLease haar pijlen op richt. Uiteraard is het verduurzamen van het textielpakket voor de verhuur daar een belangrijk onderdeel van. Met haar slogan “Because you care” in het achterhoofd heeft CleanLease bewust gekozen voor textiel van gerecycled katoen met GRS-keurmerk.

Over het jaar 2020 heeft CleanLease ruim 213.000 kilogram GRS-textiel afgenomen bij HeboVanDijk. Dit komt qua volume overeen met 24 volle zeecontainers (40ft)! Dit textiel wordt ingezet voor klanten in de segmenten Cure, Care en Leisure, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en vakantieparken. Met de keuze voor GRS-textiel is een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de ecologische footprint. In vergelijking met een 100% katoenen textielpakket is in het geval van CleanLease 11,5 miljard liter water bespaard en ruim 2 miljoen kilogram CO2 minder uitgestoten (volgens berekening Modint Ecotool).

Unieke collectie met gerecycled katoen

De basisgrondstof van de GRS-collectie komt voort uit het snijafval, dat vrijkomt bij het snijden en confectioneren van 100% katoenen t-shirts: een afvalstroom van ongebruikte, nieuwe katoen (pre-consumer). Middels mechanische recycling wordt dit afvaltextiel teruggebracht tot losse katoenvezels. Duurzamere katoen dan dit bestaat niet! Na toevoeging van 20% polyester voor de stevigheid en een langere levensduur wordt hier opnieuw garen van gesponnen. Dit garen wordt gebruikt voor de productie van onder andere badgoed, maar ook van badmatten, spreidekens, moltons en slabben. Al deze artikelen zijn na afdanken opnieuw recyclebaar.

Keurmerk Global Recycled Standard

Het internationaal erkende keurmerk Global Recycled Standard waarborgt, dat een artikel ook daadwerkelijk gerecycled materiaal bevat. Zo moet een GRS-artikel minimaal 50% gerecycled materiaal bevatten om het GRS-label te mogen dragen. De GRS-artikelen van HeboVanDijk bevatten 80% gerecyclede katoen! Daarnaast vereist de GRS-norm, dat werknemers van fabrieken die betrokken zijn bij de productie van GRS-producten worden beschermd door een sterk sociaal beleid (bijv. verbod op dwang- en kinderarbeid). Ook gelden milieubeschermende maatregelen, zoals beperking van het gebruik van gevaarlijke chemicaliën bij de verwerking van GRS-producten.

In Nederland is HeboVanDijk één van de weinige textielleveranciers voor zorgtextiel en horecatextiel, die GRS-gecertificeerd is (onder certificeringsnummer 829448). En dat al sinds 2017! Jaarlijks wordt de certificering gecontroleerd tijdens een audit door de onafhankelijke certificeringsinstantie Control Union en verlengd (indien aan alle eisen wordt voldaan).

Meer weten over textiel van gerecycled katoen met GRS-keurmerk?

We vertellen u graag meer over onze GRS-textielcollectie van gerecycled katoen. U bent van harte welkom in onze showroom in Best om deze collectie zelf te zien en te voelen. Bel voor een afspraak op 040-2072680 of vul het contactformulier in.

MISSCHIEN OOK
INTERESSANT

DUURZAME RECYCLING VAN END-OF-LIFE WASSERIJTEXTIEL

End-of-life textiel hoeft niet meer te eindigen als poetslap. Duurzaam recyclen in 2021!

LEES MEER

TEXTIELTRAINING “BASISKENNIS TEXTIEL”

Speciaal voor wasserijen verzorgt HeboVanDijk de training "Basiskennis Textiel".

LEES MEER