WASBARE ONDERLEGGER DUURZAAM ALTERNATIEF VOOR CELSTOFMATJE

In samenwerking met twee wasserijen en twee universitaire ziekenhuizen in Nederland heeft HeboVanDijk een klein formaat onderlegger ontwikkeld, die als duurzaam alternatief kan gaan gelden voor de enorme hoeveelheid wegwerp celstofmatjes die in ziekenhuizen worden gebruikt.

23 miljoen celstofmatjes

Jaarlijks worden zo’n 23 miljoen celstofmatjes gebruikt en weggegooid in Nederlandse ziekenhuizen. Als 95% van deze matjes wordt vervangen door herbruikbare, wasbare onderleggers van 60x60cm, zou dit resulteren in een jaarlijkse besparing van ongeveer 1,5 miljoen CO2-equivalenten. De onderlegger is bovendien duurzaam gecertificeerd met het GRS-keurmerk, dat aantoont dat het voor 65% uit gerecycled polyester bestaat.

Green Deal Duurzame Zorg 3.0

De zorgsector heeft zich gecommitteerd aan ‘duurzame zorg’, zoals vastgelegd in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Enkele doelstellingen van deze Green Deal zijn onder andere een vermindering van 50% van het primair grondstoffenverbruik in 2030, een reductie van 25% van het restafval in 2026, en het streven naar maximale circulariteit in de zorg in 2050.

Pilot met wasbare onderleggers van start

Binnenkort start een grootschalige pilot in twee ziekenhuizen om deze onderlegger in de praktijk te testen op aspecten zoals gebruiksgemak, functionaliteit, wasbaarheid en levensduur. De resultaten van deze pilot zullen aantonen of de ziekenhuizen de wasbare onderlegger als een duurzaam alternatief zullen omarmen, en zo een bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.

MISSCHIEN OOK
INTERESSANT

DUURZAME RECYCLING VAN END-OF-LIFE WASSERIJTEXTIEL

End-of-life textiel hoeft niet meer te eindigen als poetslap. Duurzaam recyclen in 2021!

LEES MEER

DUURZAAMHEIDS-RAPPORT HEBOVANDIJK 2023

Lees ons Duurzaamheidsrapport 2023 voor alle duurzame ontwikkelingen binnen HeboVanDijk.

LEES MEER