DOE DE GRS-CHECK!

De Global Recycled Standard (GRS) is een certificering voor textielproducten van (deels) gerecycled materiaal, zoals gerecycled katoen of gerecycled polyester. Dit keurmerk wordt beheerd door de organisatie Textile Exchange. Maar hoe weet je zeker dat een artikel met een GRS-keurmerk label daadwerkelijk gemaakt is van gerecycled materiaal, conform de normvereisten van GRS? Ontdek het met de GRS-check!

Doe de GRS-check!

Met enkele simpele stappen is te achterhalen of een artikel officieel GRS-gecertificeerd is en op de markt gebracht wordt door een GRS-gecertificeerde leverancier:

  1. Check of de leverancier GRS-gecertificeerd is via deze link. Zonder deze certificering mag een leverancier geen GRS-artikel op de markt brengen. De hele keten moet namelijk GRS-gecertificeerd zijn.
  2. Vraag bij de leverancier een geldig GRS-Scope Certificaat op. Dat is het bewijs dat de leverancier jaarlijks gecontroleerd wordt door een GRS-certificeringsinstantie, wat een vereiste is. De GRS-certificering van HeboVanDijk wordt elk jaar gecontroleerd door Control Union Certifications B.V.. HeboVanDijk staat geregistreerd onder certificeringsnummer 829448.
  3. Controleer of het GRS-productlabel voldoet aan de GRS-norm:
    • Een artikel mag pas een GRS-productlabel dragen als het minimaal 50% gerecycled materiaal bevat, bijv. gerecycled katoen en/of gerecycled polyester. Vanaf 20% gerecycled materiaal mag je het GRS noemen, maar mag er geen GRS-productlabel in het artikel worden toegepast.
    • Op het GRS-productlabel moet het GRS-logo vermeld worden met het percentage GRS-gecertificeerd materiaal (indien het lager is dan 95%) en het certificeringsnummer met verwijzing naar de certificeringsinstantie. In ons geval staat er dan op de achterzijde van het label bijvoorbeeld: 80% GRS Recycled Cotton, Certified by Control Union, CU 829448.

Als bovenstaande stappen zijn geverifieerd, voldoet een artikel aan de GRS-norm.

Meer weten over de Global Recycled Standard?

De Global Recycled Standard is meer dan alleen een productlabel. De norm heeft onder andere als doel om producenten te stimuleren hogere percentages gerecycled materiaal in producten op te nemen, de schadelijke impact van de productie op mens en milieu te verminderen en de zekerheid te bieden dat producten op een duurzamere manier worden verwerkt. Deze certificering garandeert ook dat de identiteit van het gerecyclede materiaal behouden blijft: van recycler tot eindproduct. Kijk voor meer informatie op de website van Textile Exchange.

MISSCHIEN OOK
INTERESSANT

DUURZAME RECYCLING VAN END-OF-LIFE WASSERIJTEXTIEL

End-of-life textiel hoeft niet meer te eindigen als poetslap. Duurzaam recyclen in 2021!

LEES MEER

TEXTIEL GROOTHANDEL BIEDT VOLOP VOORDELEN BIJ INKOOP TEXTIEL

Verzeker je van het juiste textiel tegen een marktconforme prijs en snel, op afroep leverbaar.

LEES MEER