ONTDEK DE HISTORIE VAN 90 JAAR HEBOVANDIJK
In 2023 bestaat HeboVanDijk 90 jaar! Een mooi moment om eens terug te blikken op hoe HeboVanDijk in 1933 is ontstaan en wat er door de jaren heen veranderd is. We nemen u graag mee in onze historie aan de hand van een interview met onze huidige directeur/eigenaar Frank Hendricks, die als derde generatie Hendricks aan het roer staat van HeboVanDijk.
Hoe is HeboVanDijk ooit ontstaan?
“Na een dienstverband bij V&D en in de textielbranche bij Muller & Schröder wilde mijn opa Emile Hendricks Sr. graag voor zichzelf beginnen. Op 1 september 1933 ging die wens in vervulling met de oprichting van zijn eenmanszaak Textielhandel Hebo E. Hendricks, gevestigd in Den Bosch. De naam “Hebo” kwam voort uit een samenvoeging van Hendricks en Den Bosch.
In die tijd, de eerste helft van de 20e eeuw, bepaalden kloosterlingen mede het straatbeeld in ons land. De kloosters vormden een belangrijke doelgroep voor Textielhandel Hebo. Het ging daarbij voornamelijk om huishoudtextiel, zoals badgoed, bedlinnen, matrassen, vitrages e.d.. Later kwamen daar kleding voor de nonnen, fournituren en al het andere textiel bij wat in de kloosters gebruikt werd. Mijn opa kocht het textiel voornamelijk in Duitsland bij importeurs. Naast de verkoop aan de kloosters werd op bepaalde zaterdagen de zaak geopend voor particulieren om huishoudtextiel te kopen.”
Is de doelgroep door de jaren heen veranderd?
“Daar waar in het begin met name de kloosters door Hebo Textiel voorzien werden van textiel, veranderde dat in de jaren tachtig, toen veel kloosters werden opgeheven. Vanaf dat moment werd de aandacht verlegd naar instellingen (verpleegzorg, gehandicaptenzorg) en nog later naar de ziekenhuizen. Die kochten het textiel zelf in, wat vervolgens gewassen werd in hun eigen wasserij, vaak onder in de kelder. Vanaf eind jaren tachtig werden de zelfstandige wasserijen steeds groter en ontstond het concept van textielverhuur. Langzaamaan verdwenen de wasserijen in de instellingen en werd het textiel gehuurd. Hierdoor verschoof de focus van Hebo naar de wasserijen. Vandaag de dag leveren we aan bijna alle industriële wasserijen in Nederland, België en een gedeelte van Duitsland. Daarnaast aan linnenverhuurders en wederverkopers en incidenteel rechtstreeks aan zorginstellingen en horecabedrijven.”
HeboVanDijk kent als familiebedrijf inmiddels drie generaties. Hoe is de opvolging verlopen?
“In 1961 is mijn vader Emile Hendricks Jr. als 2e generatie ingestapt in het bedrijf van mijn opa. Dit was toen een heel logische, vanzelfsprekende stap, zoals dat vroeger vaak ging. Hij was de oudste zoon. In 1967 werd mijn oom Marcel Hendricks mede-eigenaar en verantwoordelijk voor de boekhouding. Mijn opa stopte vervolgens in 1971. In 1997 gingen de zaken slecht en een jaar later stapte Marcel uit het bedrijf. Mijn vader wilde het bedrijf toen eigenlijk verkopen, maar mijn moeder sprong bij op de boekhouding om het bedrijf mee overeind te houden.
Mijn eigen rol binnen het familiebedrijf was niet vooraf gepland. Ik studeerde rechten en had op dat moment nog geen interesse in het bedrijf. In 1998 werd mijn moeder ernstig ziek. Ik nam de zorg voor haar op me om haar vaker te zien en ging mijn vader helpen in het bedrijf. Al snel ging ik veel op reis, omdat ik vond dat een betrouwbaar leveranciersnetwerk de sleutel tot succes zou zijn. Mijn interesse lag bij internationale handel en dat sloot goed aan bij de groothandel in textiel. Het beviel me toch wel erg goed en langzaam bouwde ik het netwerk verder op. In 2001 heb ik Hebo overgenomen van mijn vader. Nadat in 2004 mijn moeder overleed, kwam mijn vrouw Ellen in het bedrijf. In 2007 heeft mijn vader zijn werkzaamheden voor Hebo geleidelijk afgebouwd. Of er in de toekomst een 4e generatie Hendricks tot het bedrijf zal toetreden, is op dit moment nog een onbeantwoorde vraag. Onze kinderen hebben daarin de vrije keuze.”
Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de afgelopen 90 jaar?
“We zijn gegaan van textielleveringen aan kloosters en particulieren naar leveringen aan instellingen, ziekenhuizen en wasserijen. Vanaf ca. 2000 zijn we gaandeweg overgeschakeld op bulkinkoop op basis van contracten met wasserijen. Er werd steeds meer grootschalig ingekocht bij leveranciers in het verre Oosten. In de laatste tien jaar zien we de verschuiving naar inkoop van duurzaam textiel met biologisch katoen en tegenwoordig voornamelijk gerecycled katoen en gerecycled polyester. We volgen de duurzame ontwikkelingen in textiel op de voet, waarbij circulariteit van grondstoffen steeds belangrijker wordt. Wat in de jaren niet veranderd is, is dat goede kwaliteit en een hoog serviceniveau altijd hoog in het vaandel heeft gestaan bij onze activiteiten vanaf dag één. Ook eigen confectie is altijd een unieke pijler geweest binnen ons bedrijf om snel te kunnen schakelen bij kleinere aantallen en het snel kunnen aanbieden van monsters. Denk daarbij aan slabben, buikbanden, kruikenzakken en infuusjassen, die door thuisnaaisters werden geconfectioneerd.”
Welk moment is jou het meest bijgebleven tijdens jouw periode bij HeboVanDijk?
“Begin 2008 nam Hebo Textiel B.V. de platgoed activiteiten over van Van Dijk Holland B.V., waarna we verhuisden van Den Bosch naar Riethoven en onder een nieuwe naam naar buiten traden: HeboVanDijk B.V. Die overname bood ons de kans om, met gebruikmaking van elkaars expertise, nog meer dan voorheen een totaal servicepakket te bieden. Onze gezamenlijke kennis en ervaring in gecertificeerde textielkwaliteiten voor de gezondheidszorg, instellingen en horeca kwam door deze overname optimaal tot zijn recht. Met daarbij de verwachting dat we in de toekomst meer specifieke en innovatieve diensten konden bieden aan onze klanten.”
Sinds wanneer is HeboVanDijk in Best gevestigd?
“In Riethoven groeiden we uit ons jasje, waardoor we in 2015 verhuisd zijn naar onze huidige locatie, De Dintel 7 in Best. Dus gestart in Den Bosch waar we door de jaren heen op meerdere locaties gevestigd waren, vervolgens in 2008 verhuisd naar Riethoven en nu al acht jaar gevestigd in Best.”
Heeft HeboVanDijk ook dieptepunten gekend?
“Hebo Textiel belandde midden jaren negentig in een lastige fase. In die tijd vond de overgang plaats naar leveringen aan wasserijen, maar dat verliep in het begin erg moeizaam. Het was moeilijk om voet aan de grond te krijgen. Wasserijen werden steeds groter en stelden hoge eisen. Als toen nog kleine leverancier moesten we scherp inkopen om met de prijzen mee te komen, wat ons niet altijd lukte. Het was zelfs zo dat het bedrijf even te koop heeft gestaan, omdat mijn vader het niet meer zag zitten.”
Hoe zie je de toekomst voor je?
“Voor HeboVanDijk zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ons full service concept op het gebied van concept- en contract textiel wordt door onze klanten zeer gewaardeerd, waarbij onze know how van doorslaggevend belang is en zal blijven. Daar waar we een aantal jaren geleden al de weg zijn ingeslagen op het gebied van duurzaam textiel, wordt dat voor de toekomst nog belangrijker. Circulair, reusable textiel is de toekomst. Met ons gehele team gaan we ons inzetten om daar een serieuze bijdrage aan te leveren.”